Íme két, tetszés
szerint alkalmazható, variálható és lokalizálható recept –
az ünnepi, Szent István napi asztalról.
Zöldségleves
franciásan
Hozzávalók: 1
evőkanál olivaolaj, 3-4 dkg vaj, tisztított, néhány gerezd
fokhagyma, nyers zöldségek (répa, gyökér, fejtett bab, zöldbab,
zöldborsó, karalábé – ami épp időszerű), csapott evőkanál
liszt, só, koriander, tárkony, őrölt színes bors (vagy fekete
bors), kevés pirospaprika, petrezselyem zöldje, 1 tojás sárgája,
1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, víz.
Az olivaolajban
felolvasztom a vajat, kicsit megkapatom a foghagymát, hozzáteszem
az őrölt fűszereket, épp csak megfuttatom, majd a lábosba teszem
az idénynek megfelelő, apróra vágott zöldséget. Fontos, hogy a
zöldséget az olajban oldott fűszerekben kicsit megforgassuk.
Amikor a zöldség kicsit meg „megkap”, kevés liszttel
megszórom, bekeverem. (A sűrítést így oldom meg, egyedül a
fejtett bablevest habarom.) Egy-két perc kevergetés után annyi
vízzel oldom fel, amennyi bőven eleppi, egy főre ált. egy bögre
vizet számítsunk. (A sűrű levest szeretjük.) Főzöm, amíg a
zöldség megpuhul, közben – ha van – zöld fűszerekkel
kiegészítem (apróra vágott tárkony, petrezselyem, esetleg
majoranna, egy kis lestyán, de a sárgarépa és pasztinák szép
leveleit is hozzáadom). Amint a zöldség megpuhul, egy tojás
sárgáját kikeverem a tejföllel és a fehér borral, hozzáadom,
2-3 percig forralom.
Egész éveben
adható étel, minden idény szerinti
zöldséggel készíthető.
Kecske curry
(curry goat) szőlővel
Idegen hangzású
étel, pedig benne a mi paprikásunk ősét, de legalábbis rokonát
tisztelhetjük.
Ha nincs fiatal
kecskehús (nálunk, mivel a szaporulatot szelektálni kell, a kecske
őszig fő húsforrás), akkor birkával, vaddal, marhával és
sertéssel is helyettesíthető – az ízvilág természetesen ennek
megfelelő lesz.
Hozzávalók: 1 kg
kecske apróhús, olivaolaj, két nagy fej hagyma, zöldpaprika,
fokhagyma, paradicsom, egy nagy fürt szőlő, só, koriander,
curry, őrölt színes bors (vagy fekete bors), kevés pirospaprika,
petrezselyem zöldje, majoranna, szurokfű (oregánó), orvosi
zsálya, (vagy zsálya helyett kakukkfű
és néhány
levél tárkony),
1-2 dl fehér vagy vörös bor, víz.
A jó fűszeres
hús alapja: az érlelés. Egy nappal készítés előtt az apróra
darabolt kecskehúst finomra vágott fokhagymával, hagymával,
zöldpaprikával, felcikkezett paradicsommal, sóval, borssal,
korianderrel és a curry, valamint az olivaolaj felével és egy deci
borral bekeverjük, és egy üvegtálban hideg helyen
(hűtőszekrényben) helyezzük el. Ha szeretjük, adhatunk hozzá
orvosi zsályát, igen jó, erőteljes íze miatt igen kedvelem; de
fűszerezésben zöld fűszerekkel bátran kísérletezhetünk! A
húst 24 óráig állni hagyjuk, néhány alkalommal megkeverjük.
A borral kapcsolatban megjegyezném, hogy főzéshez mindig fehér bort használok – a vörös bor színanyagai miatt kedveltebb, de az étel savanyítására a fehér borok kiválóan megfelelnek. Egy fontos: főzéshez se használjunk olyan bort, amelyet nem szívesen kortyolnánk...
A jó fűszeres
hús alapja az érlelés, a titka pedig: a fűszerek megkapatása. Az
olaj másik felében megkapatjuk a curry másik felét és a
pirospaprikát, majd 1-2 perc után lágyan a lábosba helyezzük az
előkészített húst. Én a húst olajban a fűszerekkel együtt
5-15 percen keresztül pörkölöm, a paradicsomot, a leszemezett
szőlőt ez után adom hozzá. A hús és paradicsom leve általában
elég ahhoz, hogy az étel mindig lében rotyogjon, vizet nem adok
hozzá – ha a lé elfő, egy kis borral pótlom.
A kecskehús
úgy jó, ha sokáig fő (2-3 óra), amikor már rostjaira foszlik.
Fél-egy órával az étel elkészülte előtt hozzáadom a maradék
zöldfűszereket (igény szerint, a kerti herbáriumból.)
A szaftban a
növényi részek maradéktalanul eltűnnek (a paradicsom héját
kihalászom), 2-3 óra után sűrű, tartalmas levet kapunk.
Ez is nagyon jól
alkalmazható „idényétel” - augusztustól októberig szőlővel
édesítem, de minden évszakban a megfelelő, időszerű
ízesítését
kapja. Az alaplé ízét a curry adja, de nálam erőteljes a zsálya
vonal, a fűszereket gyakran ehhez igazítom, a zsálya nagyon jól
ellenpontozza a szőlő mustos aromáját. Tejföllel, salátával,
ecetes savanyúsággal is tálalhatjuk.
No comments:
Post a Comment