Pages

Wednesday, December 4, 2013

Halleves másként


A monda szerint Kossuth Lajos nem tudott inni a Tiszából: amikor megmerítette a kalapját, hogy igyon, a kalapban mindig fickándozott két - három hal.
Megelehet, ez regényes túlzás: de tény, hogy régebben mi, magyarok sokkal több halat fogyasztottunk. Manapság ritkán kerül asztalra a ponty - jóformán csak karácsonykor, még ritkábban a harcsa, a csuka vagy akár a keszeg.
Pedig egyetlen pontyból is kiváló ebéd készíthető az egész család számára, és egész halat venni gazdaságosabb is, ha vállaljuk a tisztítást. És van alternatíva a szokásos halászlé - rántotthal páros mellett! Két receptet ajánlok: halleves fehérborral és natúr halszelet, vajban.

Halleves fehérborral

Hozzávalók
Egy halfej, belsőség (ha van a halban ikra vagy tej), farok és apróbb szeletek; egy evőkanál olivaolaj, 3 dkg vag, egy fej vöröshagyma, két sárgarépa, petrezselyem gyökér vagy pasztinák, egy kiskanál liszt, só, bors, tárkony, babérlevél, koriander, 2-3 dl fehérbor, 1 dl tejszín vagy tejföl, egy citrom.

Elkészítés
Az oliva olajban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát (fokhagymát és pórét is adhatunk mellé), hozzáadjuk a vékony karikára vágott zöldséget, együtt megpiríjuk. A hallevesben nagyon jól érvényesül a pasztinák! Amikor a hagyma megfonnyadt és a zöldség megpirult, hozzáadjuk a koriandert és a borsot, majd a kis kanál lisztet. Felöntjük vízzel, és beletesszük a megtisztított halfejet és a hal farokrészét (az uszony nélkül). 35-40 percig főzzük, amíg a halfejből a csontok könnyedén kivehetők nem lesznek. Akkor a fejet és farokrészt kivesszük egy tálra, és a használható halhúst lefejtjük, majd vissszatesszük a lébe. Ismét felforraljuk. Forráskor hozzáadjuk a bort és a belsőséget, a halszeleteket. Még 3-4 percig főzzük, amíg a halszeletek is megpuhulnak, de nem esnek szét! Hozzáadjuk a tejfölt vagy tejszínt, még egyszer felforraljuk, majd belecsavarjuk a citrom felét. Egy-egy citromkarikával tálaljuk. Nagyon tartalmas, mégis könnyű étel, téli estéken kiváló, karácsony este is!

Halszeletek vajban

A ponty szebb szeleteit félrerakom, vajban kisütöm. Nagyon egyszerűen, könnyen megvan. Serpenyőben megolvasztom a vajat, kisebb lángon az előre sózott, borsozott halszeletek mindkét oldalát megsütöm. A vékonyabb halszelet 4-5 perc alatt átsül. Ha sültebben szeretjük, fedővel le lehet az első 2 percben takarni. Önmagában, citrommal nyakonöntve is nagyon finom, de kapormártással, gombamártással is kiváló.

No comments:

Post a Comment